Nieuws

Heeft u vragen

(0523) 27 15 80

secretariaat@hannahscholen.nl

Leerlingen bedenken creatieve oplossing voor ganzenoverlast tijdens hackathon

9 maart 2023
Op 9 maart 2023 deden 257 basisschoolleerlingen van Scholengroep Hannah onder leiding van 27 derdejaars Pabo-studenten en medewerkers van Viaa, een ecoloog en hun eigen groepsleerkrachten een hackathon. De casus waarvoor een oplossing werd gezocht is ganzenoverlast.

De drie beste oplossingen:

– Groep 8a van de Doekesschool die een ganzenverjager met zonnnepaneeltjes en oranje licht hadden bedacht (gaat aan als de gans komt).
– Groep 8 van Gbs de Bron met het gebruik van campings om ze naar toe te lokken in de winter.
– Groep 7/8 van Gbs De Reflector met hun oplossing: landschap anders inrichten, groot water voor slapen, terrein er omheen voor de ganzen en de boeren er verder vanaf zetten.

 

Ganzenoverlast

Het probleem waarmee de leerlingen aan de slag gingen is ganzenoverlast. Vooral de grauwe gans veroorzaakt in Overijssel veel schade, bijvoorbeeld aan grasland en akkerbouw. Met hun uitwerpselen zorgen ze ook voor verzuring van het water in bijvoorbeeld vennen waardoor zeldzame soorten die daar leven in hun voortbestaan bedreigd worden. Omdat ganzen een beschermde diersoort zijn is het lastig om deze overlast aan te pakken. Je mag ze bijvoorbeeld niet zomaar afschieten.

 

Je stem laten horen

De hackathon wordt georganiseerd door het lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa en de Scholengroep Hannah. Zij werken samen aan een nieuwsgierige, onderzoekende houding. Ze vinden het belangrijk dat je als leerling vragen durft te stellen, je vanuit nieuwsgierigheid je stem laat horen, en dat je als kind verantwoordelijkheid leert te nemen om wat te doen met jouw ideeën. Het doel van de hackathon is daarom ook de onderzoekende houding van leerlingen te bevorderen en leerlingen hun stem te laten gebruiken.

Ga terug naar Nieuwsoverzicht