Nieuws

Heeft u vragen

(0523) 27 15 80

secretariaat@hannahscholen.nl

Gym Extra geeft elk kind een succeservaring

11 mei 2023

Wie met rekenen of taal achterblijft, kan rekenen op voldoende ondersteuning en extra begeleiding. Voor gymnastiek is deze steun er vaak niet. Wel op de drie scholen van Scholengroep Hannah in Hardenberg. Met Gym Extra krijgen leerlingen die niet helemaal mee kunnen komen de kans om van de gymles alsnog een positieve ervaring te maken.

Gerko Warner is directeur van de Doekesschool in Heemse en initiatiefnemer van Gym Extra. “Wat je merkt is dat binnen het onderwijs heel veel dingen over het verstand gaan. Maar wat is de impact op een kind als hij of zij met bewegingsonderwijs niet mee kan komen?”

De directeur is van mening dat school hierin veel kan betekenen. “Als school zijn we er niet om van de kinderen topsporters te maken, maar het gaat wel om hun welbevinden. Je wilt dat elk kind het ‘zie je wel, ik kan het’-gevoel ervaart. Het besef dat je er toe doet en erbij hoort, is heel belangrijk voor kinderen.”

Derde beweegmoment

Samen met de Morgenster en de Risaeusschool deed de Doekesschool, alle drie onderdeel van de Scholengroep Hannah, een aanvraag voor Gym Extra. Met dit derde beweegmoment geven ze een kleine clubje leerlingen een duwtje in de rug. Vierde partner in het project is Sport Service Hardenberg. “Onze vakleerkrachten gym verzorgen het extra beweegmoment op de scholen. Tijdens de reguliere lessen signaleren zij wanneer een kind niet goed mee kan komen. We laten ze vervolgens, in overleg met de ouders, zes tot acht weken extra oefenen. Het kan zijn dat het om een specifieke vaardigheid gaat, zoals de koprol of balwerpen. Het kan ook te maken hebben met een stukje vertrouwen.”

Bij de Doekesschool krijgen momenteel acht leerlingen extra ondersteuning om de kleine achterstand weg te werken. “Het idee is: de gymles is voor iedereen. Een vaardigheid oefenen ze een aantal weken, dan moet de leerkracht door. Voor sommige leerlingen is dat te kort om iets eigen te maken.” Kinderen vinden een uurtje extra gym helemaal niet erg, weet Gerko. “In setting van het onderwijs is het bovendien heel normaal dat sommige kinderen extra ondersteuning krijgen. Het is de norm op enig vlak.”

Extra uitdaging

De Doekesschool heeft in navolging op Gym Extra met de leerlingen de BLOC test gedaan. “In een screeningsles hebben we allerlei sportopdrachten gedaan waarbij we kunnen zien hoe de kinderen het doen en of ze ergens onder of bovenuit steken. Dat is de bijvangst. We zijn begonnen vanaf de onderkant, maar willen nu ook kijken hoe we kinderen aan de bovenkant extra kunnen uitdagen.”

Dit past helemaal bij filosofie van de Hannah Scholen. “De Hannah scholen staan erom bekend zo inclusief mogelijk onderwijs te bieden. Met Gym Extra kunnen we kinderen laten groeien. Zo’n blij gezicht wanneer het toch is gelukt, is waardevol. Het gaat erom dat je erbij hoort.”

Ga terug naar Nieuwsoverzicht