Nieuws

Heeft u vragen

(0523) 27 15 80

secretariaat@hannahscholen.nl

Gewoon gezonde leerlingen op de Doekesschool

15 november 2021

Kinderen presteren beter op een gezonde school. Om die reden willen ze er op de Doekesschool alles aan doen om te zorgen dat kinderen goed in hun vel zitten, niet alleen sociaal emotioneel, maar ook fysiek. Er worden het hele jaar door op verschillende momenten gastlessen en andere activiteiten georganiseerd waarbij de kinderen leren over het belang van goede gezondheid en hoe ze daar zelf ook mee aan de slag kunnen.

Deze week werd op de Doekesschool de jaarlijkse Gewoon Gezond week gehouden. Leerlingen kregen extra sportlessen of een gastles van de fysiotherapeut. Leerlingen op de Doekes weten dat aandacht voor gezondheid belangrijke voordelen oplevert. Daarin werd het vergelijk gemaakt met de sport, want topsporters weten het als geen ander: je eten bepaalt je energie en dat bepaalt je prestatie. In voeding van sporters is ook duidelijk patroon herkenbaar. Maar op de Doekesschool snappen ze ook dat niet iedereen alleen wortels en sla eet. Voor topsporters is dat ook niet anders. Die hebben ook allemaal wel dingen die ze lekker vinden. Voor de ene topsporter was dat koekjes en voor de ander chocolade. Dat is ook niet erg, maar duidelijk was wel dat dit uitzonderingen waren die sporters zich gunden in weekenden en vakanties. Wel hebben sporters voor elke dag een gezonde basisvoeding van fruit, groente, granen/brood, zuivel en vlees(vervangers). Die basisvoeding was voor elke sporter heel persoonlijk. Atlete Dafne Schippers at veel salades met rauwe spinazie, terwijl turner Epke Zonderland na zijn training altijd iets van zuivel nam.

De Gewoon Gezondweek werd vrijdag voor alle kinderen van de peuterspeelzaal Kleine Doekes en de Doekesschool afgesloten met het Nationaal Schoolontbijt. Maar de aandacht voor gezondheid blijft. Deze maand start namelijk ook de projecten schoolfruit en schoolzuivel. Leerlingen krijgen voor een periode van 20 weken 3 dagen fruit tijdens de ochtendpauze. Zo kunnen de leerlingen kennis maken met een gevarieerd groente-/fruitaanbod. Het aanbod is meer dan een appel, zo wordt er ook komkommer of paprika uitgedeeld. Leerlingen die eerst dachten dat ze geen fruit lusten, ontdekken dat er meer is dan een appel of banaan. Ook wordt er voor eenzelfde periode 2 dagen per week melk, karnemelk of yoghurt uitgedeeld tijdens het lunchmoment. Aan ouders wordt gevraagd om op de andere dagen dit voorbeeld te volgen en het is zo een gezonde stimulans. Beide projecten worden mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Dat de aandacht op de Doekesschool voor gezondheid niet onopgemerkt is gebleven blijkt wel dat recent de school opnieuw is beoordeeld als gezonde school en ook de komende jaren het vignet Gezonde School mag voeren.

 

Ga terug naar Nieuwsoverzicht