Nieuws

Heeft u vragen

(0523) 27 15 80

secretariaat@hannahscholen.nl

Doekesschool niet met bus maar met trein op schoolreisje

6 juli 2023

Basisschool Hardenberg niet met bus, maar met trein op schoolreisje: ‘Voor veel kinderen de eerste keer’

Met 233 leerlingen en 35 begeleiders gaat de Doekesschool uit Hardenberg donderdag met de trein naar de dierentuin in Emmen. Dat had traditiegetrouw met grote, vervuilende bussen gekund, maar directeur Gerko Warner ziet in het spoor een alternatief. ,,Bovendien kunnen we kinderen op deze manier kennis laten maken met andere reismanieren.

Even spannend is het wel, erkent de directeur, wanneer hij donderdagmorgen met zo’n grote groep de Arriva-trein richting Drenthe in zal stappen. De kinderen van de groepen 3 tot en met 7 worden door ouders bij het station in Hardenberg afgeleverd en voor de conducteur om 9.20 uur op zijn fluitje blaast moet iedereen binnen zijn.

Van Hardenberg naar Emmen, dat is met de trein ook prima te doen, toch?

,,Klopt, het speelt natuurlijk mee dat er een makkelijke verbinding tussen beide plaatsen is. Als de kinderen op de heenweg niet op de tussenliggende stations uitstappen dan komen ze vanzelf in Emmen aan. Maar er zijn ouders die het heel spannend vinden. Het varieert van ‘gaaf, mijn kind gaat met de trein’ tot ‘help, mijn kind gaat met de trein’. Die laatste groep proberen we gerust te stellen.”

Waarom de moeite?

,,Nou, het is heel traditioneel om met de grote bussen te gaan. Hadden we ook kunnen doen, met de leerkracht die bij het instappen alle kinderen telt en zorgt dat ze ook weer in de bus terug komen. Een gewoonte en een vertrouwd gevoel, maar dit is even wat anders. We willen kinderen op deze manier ook laten zien dat er een alternatief voor zo’n bus is. Nog duurzaam ook. Maar er zijn meer voordelen om het zo te doen.”

Zoals?

,,Het is leerzaam. Veel kinderen zijn nog nooit met de trein op pad geweest. Voor hen zal het de eerste keer zijn en ik keek er toch van op toen ik dat hoorde. We vinden het belangrijk dat kinderen ervaring opdoen met de verschillende manieren van reizen. Als we in de toekomst de trein belangrijker gaan vinden als vervoersmiddel, dan is het goed om kinderen daar kennis mee te laten maken. Dat kan prima met een schoolreisje.”

In totaal 223 leerlingen en 35 begeleiders. Dat wordt geen stiltecoupé?

,,Nee, haha. Arriva heeft weliswaar een extra treinstel en extra stewards geregeld, maar we hoeven niet in een aparte coupé in te stappen. We gaan gewoon tussen de andere mensen zitten en hebben het daar ook met de kinderen over. ‘Je hebt je te gedragen’. Ook dat hoort bij de ervaring. Maar vanwege de groepsgrootte hebben we wel even contact gezocht met Arriva. Die nemen nu net wat meer tijd zodat iedereen goed kan instappen.”

Duur hè, die treinkaartjes.

,,Valt mee, wanneer je als groep reist heb je speciale tickets. Die zijn veel goedkoper. Per kind zijn we nu maar een paar euro kwijt. Laat ik het anders zeggen, wanneer we met de bus zouden gaan, zijn we duurder uit. Dit is dan ook op die manier een mooi alternatief. En voor de kinderen die nog nooit met de trein zijn geweest is dit naast het schoolreisje zelf een groot avontuur.”

Volgend jaar dan met de trein naar de Deltawerken bij Neeltje Jans in Zeeland?

,,Nou, qua prijs zou dat nog niet eens zoveel uitmaken. Alleen dan ben je wel heel, heel lang onderweg.”

Ga terug naar Nieuwsoverzicht