Vanuit de ruimte zag ik hoe schitterend mooi en bijzonder de aarde is. Wij mensen zijn allemaal astronaut van een ruimteschip dat ‘aarde’ heet. Daar moeten we ongelooflijk zuinig op zijn!” Dit zei astronaut André Kuipers over zijn verblijf in de ruimte. De ruimtevaarder maakte in het voorjaar van 2004 maakte een ruimtereis van elf dagen en was daarmee na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. In december 2011 vertrok hij nogmaals met een Sojoezraket en verbleef nu ruim 6 maanden in het internationaal ruimtestation ISS.
Wie vanmorgen in de omgeving van Hardenberg reed zou wel even gek hebben opgekeken toen ze een grote truck voorbij zagen rijden. Op de trailer lag een grote ruimteraket van ruim 15 meter lang. De truck was op weg naar de Doekesschool in Hardenberg. Eigenlijk zou hij afgelopen voorjaar al komen, maar Corona gooide, net als bij zoveel dingen, roet in het geheel. Maar van uitstel kwam geen afstel en vandaag konden de leerlingen van groep 8 aan boord van de ruimteraket.
De leerlingen van de GBS Doekesschool stapten niet onvoorbereid in de ruimteraket. In de afgelopen periode hebben de leerlingen al verschillende lessen gevolgd over de ruimte, de aarde, de natuur, techniek, maar ook over duurzaamheid. Zo hebben ze ondermeer een planetarium gebouwd. Het spectaculaire educatieprogramma van SpaceBuzz is gebaseerd op de missietraining van een astronaut en moesten het ook afronden met een examen. Alle leerlingen waren geslaagd en mogen zich vanaf nu junior astronauten noemen. Vanmorgen mochten alle leerlingen aan boord. Astronaut André Kuipers is initiatiefnemer en ambassadeur van de SpaceBuzz. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het programma en via een beeldverbinding werden de leerlingen welkom geheten door Kuipers. De SpaceBuzz is voorzien van de nieuwste virtual reality en augmented reality technologieën en worden hierbij ondersteund door de Universiteit van Tilburg. Door deze techniek ervaren de leerlingen alsof ze echt vanuit de ruimte door de ogen van een astronaut naar de wereld kijken. Ze zien de aarde als een blauwe oase van leven in een zwart, onherbergzaam heelal.
Dat de SpaceBuzz nu op de Doekesschool was kwam doordat schooldirecteur Gerko Warner ruim een jaar geleden naar een uitzending van Pauw zat te kijken waar André Kuipers vertelde over het initiatief. Hoe gaaf zou het zijn als de leerlingen van de Doekesschool dit konden beleven. Hij bedacht zich geen moment en stuurde direct een bericht en zo was een afspraak snel gemaakt. Het is belangrijk dat we kinderen op deze manier opleiden. We moeten onze leerlingen voorbereiden op de toekomst waarvan we nu nog niet weten hoe deze eruit gaat zien. De kinderen van nu leren voor beroepen waarvan we nu nog niet weten dat ze bestaan. Daarom is het belangrijk om de leerlingen in aanraking te brengen met thema’s als wetenschap & techniek, maar ook duurzaamheid is een belangrijke boodschap. We hebben een mooie planeet gekregen waarop we mogen wonen, maar we moeten daar heel zuinig op zijn. Na de lancering zien kinderen de sterren, ontelbaar in het heelal. Ze komen in een baan om de aarde en zien het verschil in dag en nacht, maar ook het noorderlicht. Ze kunnen Europa zien liggen en de Nederlandse kustlijn met de Waddeneilanden zijn heel specifiek en daardoor goed te herkennen. Wanneer ze om de aarde draaien zien ze flitsen van onweer, maar ook de lichtvervuiling van onze steden. Ze zien vissersvloten die met licht de vissen lokken om zo meer en meer vangst binnen te kunnen halen en op dat moment stelde André Kuipers hen de vraag: ‘Maar wat als ze meer vissen vangen dan er bijkomen?’ Het zet de leerlingen aan het denken en dat moet. Morgen werken de leerlingen verder aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben beleefd aan de hand van de thema’s wetenschap, techniek, duurzaamheid, ruimtevaart en de planeet Aarde.
Van de lancering tot de spectaculaire landing voelt de missie met de SpaceBuzz levensecht. Na hun ruimtereis keren de leerlingen allemaal terug naar de aarde. Ze stappen uit en staan weer voor de Doekesschool met beide benen op de grond. Stuk voor stuk zijn ze enthousiast en vertellen over wat ze hebben ervaren en hebben geleerd. De leerlingen zijn verworden tot kersverse ‘ambassadeurs van planeet aarde’. In de tuin voor de school staat een team van tuin-opa’s die wekelijks het groen rond de school onderhouden. Ze zien steeds nieuwe groepjes leerlingen die de raket in gaan voor hun ruimtereis: ’t heel belangrijk dat de jeugd dit leert. Dat was er in onze tijd niet bij, maar als ik dit zo zie dan wil ik nu wel weer terug in de schoolbanken van de Doekesschool.
Ga terug naar Nieuwsoverzicht